Julporslin på auktion

04Dec12

Har kollat i Bukowskis Markets katalog för att hitta lite aktuellt säsongsporslin. (Inom parentes ser ni när auktionstiden går ut).

Runt förra sekelskiftet verkar utvecklingen på julservis området ha exploderat. Det finns massor med varianter. Det är ju faktiskt ett uppslag till en bok. ”Svenskt julporslin” är kanske titeln?! Mycket av porslinet är dekorativt och känns juligt. Kanske svårt att härbärgera en servis med så begränsat användningsområde? Tyvärr sätter kanske köksskåpen begränsningen?!

8497269_objectEtt dussin gröttallrikar från Gustavsberg. Motivet är tomtar och grötrim. Högsta bud just nu är 2000 kr (5 dec).

8516132_objectKanna och grötskål från Göteborgs Porslinsfabrik. Nedan visas även något liknande från Gustavsberg. Buden är just nu uppe i 1600 kr (12 dec).

8497271_objectGrötskål och kanna från Villeroy & Boch i fin jugend. Buden är uppe i 1100 kr (5 dec). Det här är förstås inte svenskt men uppenbarligen tillverkat för svenska marknaden.

8515318_objectHär är Gustavsbergs kända julservis God Jul. Den här är nytillverkad och det är hela 46 delar. Kan meddela att originalservisen är vackrare men det kan vara svårt att hitta en så stor servis. Buden är just nu 4850 kr (12 dec).

8511140_objectTysk kanna från sekelskiftet. Har visat en liknande nyligen på bloggen. Den sticker ut om man så säger. den är helt klart lätt grotesk. Någon är beredd att betala 600 kr (9 dec).

8512329_object

Mitt favorit julporslin från Gefle/Upsala-Ekeby (det med grå tomtar på). Dekoren heter Hej tomtegubbar och det här känns med 50-tal än sekelskifte. Någon som vet mer om servisen?  Fatet i bakgrunden är importporslin med svensk dekor. Buden är uppe i 800 kr (8 dec).

8512380_objectEn klassisk grötterrin från Gustavsberg. Högsta bud just nu 1100 kr (8 dec).

8513189_object

Slutligen en mer retrobetonad servis. En glöggryta med 11 muggar från Jie Gantofta. Dekorationen står Anita Nylund för. Auktionen avslutas 14 dec men inga bud är lagda.

Ett tips är förstås att köpa julporslin på andra tider på året än just i december. Tror att det är billigare då. Men jag kan ha fel! Fler än jag kan ha kommit på att julen återkommer varje år 🙂

Annons


No Responses Yet to “Julporslin på auktion”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s