Exklusiv ”fulfuru”

19Okt13

Nu är sista visningshelgen för Bukowskis Moderna och Auktionsverkets Moderna. Efter att ha varit där så slås man av hur många av Axel Einar Hjorths furumöbler som har hittat dit. Visste inte om att de fanns ens förrän ett år sedan ungefär. Då hajpades dessa lite klumpiga furumöbler av Antikrundans experter och av auktionshusen. Tror att startskottet var ett möblemang som Lauritz.com sålde för ca 130 tkr för ganska precis ett år sedan. Det var en privatperson som räddat möblemanget från att kastas på valborgsmässoelden. Naturligtvis var köparen från utlandet.

Hur ser då dessa möbler ut?

Här kommer ett axplock ur ovan nämnda auktionshus ”moderna”kataloger. Auktionerna är till veckan så då återkommer jag med slutpriser. Utropen är generellt låga jämfört med slutpriser från exempelvis förra hösten och i våras! Tror man månne att den internationella lågkonjunkturen ska visa sig i budgivningen?

8805843_bukobjectSoffan Lovö Utrop 15-20 tkr (Bukowskis). Ej originalklädsel. Vem har valt detta????8783886_bukobject Fåtölj Lovö. Utrop 10-12 tkr (Bukowskis). Ej originalklädsel. Ännu ett dåligt tygval. Ytterligare en fåtölj är till försäljning med dynor i samma tyg som soffan. Paret fåtöljer gick för över 100 tkr (inkl köpprovision) på Bukowskis förra hösten.

8783884_bukobject 4 stolar Lovö. Utrop 20-25 tkr (Bukowskis). Ännu ett icke originaltyg. Ett parti på 5 stolar utropas också för 25-30 tkr. Dvs Bukowskis tror på ett styckepris på 5-600 kr. Gick för närmare 130 tkr för 6 stycken på Bukowskis förra hösten, dvs över 20 tkr/st (inkl köpprovision). I våras gick fyra för 75 tkr och åtta för 85 tkr, dvs lägre priser än tidigare.8783902_bukobject Bord Sandhamn. Utrop 10-12 tkr (Bukowskis).
8783915_bukobject Pall Utö. Utrop 4-5000 kr (Bukowskis)
8783980_bukobject Soffa Utö. Utrop 15-20 tkr (Bukowskis) och samma utrop har Stockholms Auktionsverk på sin! I våras sålde Bukowskis soffan för 30 tkr inkl köpprovision.
8783981_bukobjectEtt par karmstolar Lovö. Utrop 12-15 tkr (Bukowskis). Det har även ett utrop med 8 st för 25-30 tkr. På Stockholms Auktionsverk finns 1st till salu med utropet 8-10 tkr. Paret karmstolar gick för närmare 60 tkr på Bukowskis förra hösten inkl köpprovision. I våras fanns två par på Bukowskis och slutpris blev ca 50 tkr/par inkl köpprovision.
8783983_bukobjectBordet Utö. Kanske den mest kända furumöbeln av Hjorth. Bukowskis ropar ut två stycken med utropet 30-60 tkr/st. Stockholms Auktionsverk har tre stycken som ropas ut i prisspannet 40-60 tkr beroende på ytfinnish. Gick exempelvis för närmare 150 tkr på Bukowskis förra hösten inkl köpprovision. I våras låg priserna på ca 120 resp 140 tkr på samma auktionshus, dvs något lägre.

Tror att anledningen till att Hjorths furumöbler säljs i denna omfattning just nu är att vi svenskar ser en chans att göra bra med pengar på det gamla furumöblemanget som man ändå inte gillat de senaste 30 åren. Internationellt däremot så ser man något extremt exotiskt och något som var väldigt mycket före sin tid. Där har antagligen furu en annan klang än här. Simon & Thomas (inredarna) har ju exempelvis myntat begreppet ”fulfuru”. Det innebär att all furuinredning är ett starkt no-no (för dem alltså).

Vem var då Axel Einar Hjorth?

I mångt och mycket en selfmade man som inledningsvis designade högst exklusiva möbler i exklusiva träslag för NK där han var chefsdesigner. Men sedan hände något. I wikipedia finns följande väldigt bra beskrivning:

Mellan 1929 och 1932 formgav Hjorth NKs sk sportstugemöbler. Varuhusledningen förutsåg utifrån nyinstiftade semesterlagen det då ökade behovet av inredningar till sommarstugor. Under mellankrigstiden blev en anspråkslös stuga ett eftersträvansvärt ideal, en fritid inriktad på hälsa, motion och sunda renlevnadsvanor. Till skillnad från varuhusets inredningar för våningar och villor i städerna fick sommarstugemöblerna en enklare karaktär med robusta och enkla grundformer i massiv furu eller i vissa fall ek. Hjorths estetik anspelade på både allmogens traditionella enkelhet och den internationella modernismens radikala estetik. Möblerna påvisar en medveten konstruktionsestetik där bordskilar och medar öppet redovisas och där handsmidda spikar och beslag med anknytning till traditionellt hantverk framhävs. Axel Einar Hjorths sportstugemöbler fick också inflytande på sin samtid och inspirerade bland andra Carl Malmsten. I ett internationellt perspektiv är Hjorths sportstugemöbler föregångare till senare banbrytande formgivare som exempelvis Le Corbusiers kollega Charlotte Perriand. Hjorth och sportstugemöblerna har genom den senaste tidens uppmärksamhet fått en kontextuell förflyttning. Under decennier var formgivningen anspråkslösa möbler i sommarstugor men formgivningens radikalitet och estetiska kvalitet har skapat stor efterfrågan bland främst internationella arkitekter och inredare. Hjorths sportstugemöbler, länge helt undanträngda i den svenska och internationella modernistiska designhistorien, framstår i dag som så banbrytande och radikala i sin samtid och hamnar som statussymboler i inredningar av internationell karaktär.

Vad kan vi loppisletare då dra för slutsatser av detta? Jo

  1. Vi kommer knappast att hitta Hjorths möbler på loppis. Om så ändå skulle vara fallet, Grattis.
  2. Furumöbler i allmänhet finns ju däremot i mängder. Köp inte dessa! Viktigt kom-i-håg!
  3. Undantaget: Furumöbler och -föremål som ser designade ut och har en viss patina. Om billigt: Slå till! Kommer garanterat!

Som antytts ovan kommer Hjorths furumöbler sannolikt köpas av en internationell kundgrupp. Men internationellt inredningsideal kommer även till Sverige och då står vi loppisbitna beredda med väldesignad fulfuru på lager 🙂

Annons


No Responses Yet to “Exklusiv ”fulfuru””

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s