Loppis på Hötorget

20Okt13

En kär söndagspromenad. Mot loppisen på Hötorget. Idag var det kallt men soligt väder. Idealiskt alltså. Nu är det inte alltid lätt att fynda där men det är ändå kul att titta. Idag hittade jag faktiskt lite också!

Bild 002Ett par snygga träljusstakar. Brännstämplade ÅL. Någon som vet vad det är? Geflekrukan/vasen inköptes i vintras på samma loppis.Bild 016Den lilla vasen av Erik Höglund (signerad) för Boda glasbruk inköptes idag. Den större har jag fått tidigare av min mamma.
Bild 001Annars var böcker det tunga inköpet för dagen. Tre böcker för 20 kr var erbjudandet och här kommer några av dem. Prinsessornas Kokbok del II Husmanskost och helgmat från 1932. Vete 17 vilka prinsessor det är men ändå…… Mannen samlar på kokböcker så den passade bra. I gott skick dessutom.

Boken bredvid är Åhlén & Holms årsbok 1922. Det är en kalender och uppslagsbok för alla. Gillar den typ av info man kan få om vad som gällde 1922. I kalendern finns bl a denna utvikningskarta:

Bild 011Kartan visar Sveriges elektriska anläggningar och elektrifierade bygd (gult). De ni! Långt ifrån alla var ens i närheten av att ha elektricitet!
Bild 006Införskaffade även reklamboken Orrefors Gallery 1984-1985.

”Orrefors Gallery” är samlingsbeteckningen för unikt, handgjort konstglas, ritat av konstnärer exklusivt för Orrefors Glasbruk. Gallery-produkterna kan av nödvändighet göras endast i ett mycket begränsat antal varje år. Många hantverksmetoder är specialiteter för Orrefors och behärskas av en handfull skara mästare. Alla produkter är resultatet av ett omfattande lagarbete mellan konstnär, glasblåsare, slipare och gravör.

Och nu är allt borta! Det är verkligen en epok som gått i graven! Boken innehåller iallafall fina foton!

Bild 017Här är Sven Palmqvists skål Ravenna som uppenbarligen tillverkades så sent som på 80-talet. Han designade den 1949.

Bild 012Köpte även denna oumbärliga dukningsbok utgiven av Ica-förlaget 1969. Här kan man få många fina tips!
Bild 014Bland annat visas en speciell ”undomsdukning”. Med ett ohämmat färgsprakande bord tar husets ungdomar emot sina vänner. Lättdukat, lättätet och sen ut med hela härligheten är mottot för måltiden. Disk – vad är det? Hur som helst så ser det ju förvånansvärt fräscht ut!
Bild 015Här är ett uppslag ”Duka i vardagsrummet”. 1. Efter teatern 2. Kaffe med syjuntan. Man ska verkligen notera hur ett rum kan förändras beroende på bjudning. Det som slår en är ju att man ska åbäka sig och t.o.m. vika servetter. Däremot verkar man inte behöva stryka duken, vilket är anmärkningsvärt 🙂

Detta var allt för idag!

Annons


4 Responses to “Loppis på Hötorget”

  1. 1 Ingalill

    Skitsnygga ljusstakar! Hade passat i min ”samling”…. Får skicka en bild när jag hittat dem igen i flyttröran (flytta – ja- det sätter effektivt stopp på habegär…)

  2. 3 BenSimon

    Någon som kan visa mig et möbelstämpel från Axel Einar Hjorths möbler?
    Hur ser man om det är Axel Einar Hjorths?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s