Kultsten och andra fynd

13Nov13

Här är veckans fynd. Känner att iallafall ett är ett riktigt fynd. Börjar därför med Kultstenen från Gustavsberg för en tjuga som stod i en hylla på en loppis i Nynäshamn som annars är ganska dyr.

Bild 002Bild 005Kultstenarna från Gustavsbergs ateljé formgavs av Bengt Berglund och Bengt Serenander 1968 (duon Bengt & Bengt). Stenarna tillverkades fram till 1972. De salufördes som en gåva att ge till dem som har allt! Så här står det i Domusreklam 1968:

Kultstenar i benporslin. Finns i flera modeller, tex. Direktörsstenen, lämplig som gåva till personer som är eller uppträder som direktörer, Kärleks-och Lyckostenen till förlovade och andra lyckliga, Skepparstenen till båtälskaren, De vises sten för bra betyg eller examen, Dagstenen till alla. 24:-

Kultstenar-782x1024Här är en annons ur tidningen Form 1968

Kultstenarna var Berglunds idé att skapa roliga presentartiklar av benporslinet som sedan gammalt var Gustavsbergs stolthet och honnörsmaterial. Att skapa serviser i benporslin var dyrbart och förnämt. Nu tog Berglund det anrika materialet för sina coola Kultstenar som dök upp mitt i revolutionsåret 1968.

Berglund lät tillverka ett fyrkantigt munstycke till den maskin som tillverkade ”korvar” av benporslinsmassa i hushållsporslinsfabriken. Massan kom nu ut som mjuka stavar som styckades i kuber. På dessa gjordes tryck med klichéer. De massiva porslinskuberna klarade bränning utan att spricka tack vare lång och noggrann torkning.

Gustavsbergs konstnärlige chef på 1960-talet, Arthur Hald, hade under ateljébesök hos Berglund sett en kommersiell potential hos de tryckta porslinskuberna. Han sammanförde Bengt Berglund med grafikern Bengt Serenander (känd bla. för den animerade sekvensen om solens upp och nergång på tv). Både Hald och Serenander tog fram citat och bilder som passade för de ca 20 olika kultstenar som gjordes.

Tillverkningen av Kultstenarna kom närmast att likna någon slags serieproduktion i ateljén. Ett par medarbetare arbetade med tryck och hantering. Varje sten är dock en smula unik på grund av den hantverksmässiga tillverkningen. Kultstenarna såldes bl.a. på vissa Domusvaruhus.

Vid sidan av ateljéproduktionen tillverkade Berglund olika prov och utkast på Kultstenar och dessa stämplades ibland med BB som hans konstgods. Specialstenar tillverkades till jubileer bl.a. Svenska Slöjsföreningens 125-årsjubileum 1970, IVA:s 50-årsjubileum 1969, Nationalmuseums Gustav III-utställning 1972-73. Rena reklamstenar förekommer bl.a. för Gummifabriken Gislaved.

Så ligger det till med den saken! Kul att lära sig nåt nytt!  (Fakta från retrobloggen Precis en sån och från Form 1900. Reklambild från Precis en sån).

Sedan hade vi införskaffat lite annat också:

IMG_20131113_180546Tomte och julflaggor. När jag försökte tvätta bort stearinet från tomten förjde den röda färgen med också. Så kan det gå!IMG_20131113_091559En mycket praktisk teakburk med lock. Snyggt typsnitt också. Fast det tänkta innehållet är ju sådär……..

Bild 009Svärmor gav mig detta tjusiga plåtskrin från Aktiebolaget C.G. Nyström & Co Choklad och konfektfabrik Stockholm (NYKO). Hittar inget på nätet om denna fina fabrik. På skrinet ligger kompisen Ernst i form av en tändsticksask.
Bild 006Ännu mer reklam. Ett litet (ask)fat med logga för Ramfabriken Jyden i Strömstad. Fatet ser också ut som en tavelram och håller hög klass för att vara en reklamgrej. Det är tillverkat av Rörstrand. Jydens har haft en stor ramproduktion men jag är osäker på om de finns kvar. Hittar iallafall ingen hemsida.
Bild 004Ännu en bild på kultstenen! Undrar vad det är för sten? Kärleksstenen? Nja….
Bild 011

 

Annons


4 Responses to “Kultsten och andra fynd”

  1. Jag skulle vilja ha minst fem men har bara en kantstött …. *längtansfullsuck*

  2. Ja, vem har inte tvättat bort dekoren på små figuriner, det har jag gjort flera gånger, de har klarat sig i kanske 70 år, sedan kommer de till mig -ingen färg kvar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s