Muslingestolen eller Clam chair

11Nov13

Den här Muslingestolen eller Clam chair som går för ofattbara priser på auktion, vad är det för något egentligen? Flera utrop finns bl.a. på Bukowskis Contemporary den 14 november med utrop på 20-40 tkr.

8768292_bukobject 8801433_bukobject 8790283_bukobjectDessa fåtöljer har på sista tiden sålts för höga priser på auktion även om det varit oklart vem som designat den. Faktum är att köpare spenderat hundratusentals kronor för en stol som varken de eller auktionshusen haft en aning om vem som har designat. I Sverige kom nyligen en prisnotering på 710 tkr för ett par medan auktionshuset Phillips i England har lyckats få hela 1,5 mkr för ett par! Så här såg de ut:

Clam-Chair_Phillips_danish-design

Det är ju en ganska enkel möbel och inte allt för avancerad design även om jag tycker att fåtöljerna är gulliga och bulliga. Fåtöljerna ser ju identiska ut vid första ögonkastet men de varierar en hel del eftersom det finns flera tillverkare av stolen.

Till en början när stolarna dök upp på auktion hade man problem att tillskriva stolen någon formgivare men med tiden blev det Martin Olsen från Norge. Så länge trodde marknaden att detta var norsk design. Men efter att man hittat en reklamannons i tidskriften ”Bygge og Bo” från 1945 så stod det klart att danska Nordisk Staal & Möbel Central i Danmark står för den ursprungliga formgivningen 1944. Fåtöljen också har tillverkats av Sune Johanssons Möbelfabrik i Nässjö och Vik & Blindheim i Norge.

Nu lutar alla teorier åt att det är en dansk vid namn Philip Arctander som ligger bakom designen. Han utbildade sig vid Kunstakademiets arkitektskole startade eget efter examen 1939. Han formgav Clam Chair 1944 för den nyöppnade möbelaffären Ny Form i Köpenhamn. Han verkar inte ha designskyddat sin stol och den är kopierad på olika håll. Bl a finns den med i Ikeakatalogen 1954 under namnet Åke för 118 kr inklusive tyg!

Så svårt, svårt att veta vad man köper! Det var en poppis stol på 50-talet och det bör finnas en hel del. Min mamma har slängt sin iallafall och hon grämer sig inte det minsta 😉

Köppråd: Köp den inte om du inte har en internationell köpare som är beredd att betala mer som du omgående kan sälja den till. Om du behöver en fåtölj för eget bruk, välj något annat! För de pengarna får du ett helt vardagsrumsmöblemang  av exklusiv karaktär.

Säljråd: Om du äger en; Sälj direkt! Innan marknaden kommer på att det är en bubbla!

Återkommer om slutpriserna på Bukowskis den 14 november.

Fakta kommer från Bukowskis, Barnabys.com samt Aftonbladet.

 

Annons


No Responses Yet to “Muslingestolen eller Clam chair”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s