Inredning finnes i Uppsala

17Jan15

Den 20 januari har Uppsala Auktionskammare sin månatliga auktion. Har studerat katalogen för att hitta inredningsföremål. Här är några som sticker ut.

franz_xavier_bergmanBörjar med en liten wienerbrons.  Gillar sådana här välgjorda små föremål i bemålad brons. Fast en liten pojke som röker kanske inte är den bästa förebilden?! Utrop 5-6000 kr Högsta bud just nu 3400 kr.okand_konstnar_En dekorativ glasmålning att ge någon som precis fått barn? En son då företrädesvis. Detta är engelskt 1800-tal och utropas för 4-5000 kr. Högsta bud just nu 3000 kr. Kan bli riktigt fin på rätt ställe!

skankTypiskt osvensk skänk. Den är också mycket riktigt fransk. Men häftig i svart och guld! Den tar verkligen för sig. Därför tror jag den passar även i en i övrigt modern inredning. Så här säger auktionstexten:

Napoleon III, 1800-talets andra hälft, Frankrike. Fanerad med ädelträ på stomme av ek. Svärtad och med inläggningar samt beslag av brons. Uppsatsen med spegelglas. Skiva av carraramarmor.

Ingen har bjudit något är men man förväntar sig 12-15000 kr.

skulpturEn trevlig skulptur, en miniatyr av Vendômekolonnen på Place Vendôme i Paris. Den är 18/1900-tal. är en riktigt schysst pryl i brons med Napoleon på toppen (det var han som ursprungligen lät resa kolonnen. Förstås). Det här känns som en turistsouvenir i lyxklass och pryder sin plats.

Utrop är satt till 800-1000 kr men buden har redan sprungit upp till 2150 kr.bordsarmatur-1

Vill ha! Vill ha! Vill ha! Poul Henningsen-lampa i mässing med rödlackerade skärmar. Hur snyggt kan det bli??? Inte bara jag tycker det för budnivån har nått 14000 kr (utrop 6-8000 kr).

matta-1Maskintillverkad matta i jugend. Vilka färger!!!! Stor är den över 4×3 meter. Har man vitt och sparsmakat för övrigt i sin stora jugendvåning så kan denna mycket väl bli pricken över i. Utrop 8-10000 kr men ingen har vågat bjuda än.

konstruktionsmodellMan behöver inte vara båtälskare för att gilla dessa konstruktionsmodeller i trä. Den ena är en ”1200 tons lastångare för Stockholms rederi-aktiebolag Svea”. De är stora, längden närmar sig 1,5 meter. Utrop 4-5000 kr men buden har sprungit iväg till 8000 kr.

matservis_172_delarDen sista bilden visar jag för jag har aldrig sett så mycket Berså förut på ett o samma ställe. 172 delar! Wow! Utrop är 12-15000 kr och budnivån är 15200 kr. Alltså 88 kr per del. Lite mer borde den väl inbringa?!! Stig Lindberg är designern om någon skulle ha glömt det.

I övrigt har en spaning gjorts. Även ett så ”fint” auktionshus som Uppsala Auktionskammare har några utrop med ganska ordinär koppar. Koppar må vara trendigt just nu men det känns fortfarande inte så lite mossigt med en kopparkastrull. Även om den skulle vara märkt med prins Carls (sedermera Carl XV) initial.

Trevlig lördagskväll!

Annons


No Responses Yet to “Inredning finnes i Uppsala”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s