Sjuan igen

25Mar09

Jag är mycket förtjust i Arne Jacobsens design. Som ni kanske har märkt. Stolen Sjuan kom 1955 som en direkt uppföljare till stolen Myran. Sjuan gjordes med fyra ben redan från början (Myran gjordes med tre ben ursprungligen). Sjuan ritades för Rödovre rådhus i Danmark och den blev snabbt en succé. Sjuan tillverkas fortfarande av Fritz Hansen och kostar i enklaste utförande runt 3000 kr.

Tillgången på andrahandsmarknaden är god. Det finns gott om Sjuor i handeln och på auktioner i varierande skick. Det man ska se upp med är att färgen gärna släpper från sittytan samt att Sjuan liksom Myran har en svag punkt i ryggens smalaste parti, där den lätt kan knäckas. Ibland ser man auktionsbeskrivningar där det står att ryggen är knäckt. Jag vet inte varför man skulle köpa en sådan. Den går ju inte att sitta på.

Sjuan tillverkad på 1960-70 talen kan vara årtalsmärkta på plastkåpan som täcker benens infästning på sitsens undersida. Senare finns årtalsmärkningan på en pappersetikett. Sjuan finns i en mängd varianter; med/utan armstöd, klädd/oklädd, kontorsstol med hjul, hög barstol och en barnstol som kom på 50-årsjubileet 2005. Priserna varierar. Äldre Sjuor i perfekt skick kan kosta några tusenlappar om de är vanliga lackerade, en i teak kostar mer. Har de armstöd kostar de vanligtvis ännu lite mer och hjulförsedda kan kosta över 10 tkr. Uppgifterna ovan är delvis hämtade ur Antikvärlden.

img221

img196

På Hallands Auktionskammare kan man den 26 mars ropa in två poster med 6 svarta Sjuanstolar i vardera. De är enligt uppgift tillverkade 1966 och ser på bilden rätt så ok ut. Ibland ser man Sjuanstolar som är rejält skadade med till och med knäckta ryggar. Det är skillnad på trasiga möbler och möbler som bara är lite skönt slitna!

071219-034imagesSå här ser förresten Myran ut för er som inte vet. Till vänster en fyrbent och till höger en trebent.

Annons


4 Responses to “Sjuan igen”

  1. Intressant, jag har ju sett båda, men nog lite blandat ihop dem.
    Du har fått en utmärkelse av mej, kolla min blogg!

    • Tack Mimi för utmärkelsen. Det värmde extra gott för din blogg är så bra! Till alla andra kan jag bara säga: Ta en titt i Mimis blogg!

  2. Gammal kontorsstol Sjuan i skinn såldes för hela 48000kr !!! på Stockholms auktionsverk 2009-04-27- en likadan, fast i svart skinn finns på Bruun Rasmussen Auktionshus netauktion i morgon.

    • 48000 kr måste vara rekord! Det ska bli intressant att se vad den går för på Bruun Rasmussen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s