Majolika

11Maj09

284

Om man vill starta en samling av majolika är Vätterbygdens Auktionskammares kvalitetsauktion den 17 maj ett ställe att börja på.  Man kan köpa färdiga samlingar om tre som bara är att ställa upp så är samlingen färdig. Tre räcker sedan blir det bara en massa prylar som samlar damm. All majolika här är från Rörstrand (obs allt är inte felfritt). Serien ovan gillar jag bäst. Helt osannolikt skön. Vaserna är från 1800-talet och ropas ut för 400 kr.

Majolika (maiolica) var från 1400-talet en italiensk benämning på spansk lysterdekorerad fajans som kom till Italien via Mallorca. Sedan benämndes även sådan fajans tillverkad i Italien på samma sätt. Under senare delen av 1800-talet användes namnet i Sverige om polykromt dekorerad prydnadskeramik i flint-eller lergods.

273

Ovan kan man få en jugendsamling från början av 1900-talet också med utropet 400 kr. Är man mer intresserad av djur finns även en samling även för er. Den ropas ut för 500 kr och föremålen är från 1800-talet.

274 

Annons


6 Responses to “Majolika”

 1. Majolika har ju lite kommit i ropet på sista tiden ifrån att ha varit hopplöst passé ganska länge! Jag tyckewr faktiskt också mest om djurmotiven på sista bilden.

 2. Har länge undrat över vad egenligen begreppet ”Majolika” stod för. Tack för (som vanligt!) ett väldigt allmänbildande och lärorikt inlägg. Själv är jag nog mest svag för mittenbilden.

 3. Hej, kul inlägg, och kul att du lyfter fram majolikan. Jag samlar sen en tid tillbaka. Tycker det finns ganska mycket majolika som är bara för hemsk, men också väldigt mycket som är otroligt vackert. Har också skrivit ett inlägg om majolika. Länkar till det härifrån via namnet.
  Hälsningar,
  Fredrik

  • 6 Ulrika

   Oj du har fantastiskt genomarbetade inlägg som vanligt. Jag tror också mycket på majolika.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s