Finskt fat?

08Jun09

474Skånes Auktionsverk ropar ut ett fint fat den 10 juni för 500 kr. Diametern är 42 cm och det kommer från Finland och sägs var gjort av någon som heter A. Baumert. Jag får inga träffar när jag googlar på namnet. Jag gillar dekoren även om kvinnan ser lite arg ut. Är det någon som vet mer om fatet? Var det är tillverkat etc? Kanske Mimi på bloggen ”Mimis antikviteter och andra aktualiteter” vet något? Hon har stora kunskaper inom området antikviteter och har dessutom en trevlig blogg! Gör gärna ett besök!

Annons


2 Responses to “Finskt fat?”

  1. Jag måste erkänna att jag fick slå upp Alise Baumert i en av mina böcker. Jag hade alltså inte stött på henne och hennes verk tidigare. Däremot känner jag bra till Kupittaan Savi som hon jobbade på. ( Namnet Kupittaan Savi betyder på svenska ungefär Kuppis keramik.)
    Kuppis är en stadsdel i Åbo som är min hemstad, så ganska mycket keramik ifrån deras verkstad känner jag nog igen. Detta fat är av betydligt högre konstnärlig standard än deras keramik i övrigt brukar vara. Vanligtvis är det frågan om vedervärdiga vaser med blommor målade på. Kupittaan savi hör till den keramiken som många finnar älskar att samla på…
    Den mest berömda formgivaren på kupittaan savi var utan tvekan Väinö Aaltonen. Finländsk skulptör.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s