Glödlampan!

22Aug09

9358480Nu börjar EU förbjuda glödlampan! Det är ju helt otroligt. Lågenergilampor och halogenlampor ger ju ett helt annat och tråkigare ljus ifrån sig. Vad gör man?!!!!  Från och med 1 september är det stopp för import av matta glödlampor och klara 100 watts glödlampor. I ett andra steg, nästa höst, blir det importstopp för klara 75 watts glödlampor. 2011 försvinner klara 60 watts glödlampor och 2012 klara 40 och klara 25 watts glödlampor.

Förbudet mot import av glödlampor är en följd av ett EU-direktiv, som syftar till att olika produkter ska bli energisnålare. I Sverige beräknas förbudet mot glödlampor spara tio procent av den el som används i hushållen. En bra halogenlampa drar hälften så mycket el som en matt glödlampa med samma ljusstyrka. Men ändå, för tillfället finns ju inga alternativ till glödlampan som ju har det överlägsnast vackraste skenet (om man undantar levande ljus). Jag, som ändå är rätt naturvänlig av mig, tycker att detta förbud är katastrof!!!!!!!! Är det någon som har några tips på lågenergilampor som är lika snygga som exempelvis en koltrådslampa? Många av de armaturer man har blir ju helt värdelösa om man sätter i en lågenegilampa i dem. Vem vill ha ett rum som är lika upplyst med ett blåvitt ljus som en hockeyrink?!!!!

Ovan en emaljskylt med en hederlig glödlampa från Auktionsverkets stadsauktion den 24-25 augusti. Måtten är 54×45 cm och utropet 2000 kr. Snart en riktig nostalgitripp!

Annons


6 Responses to “Glödlampan!”

 1. Det är bara att hamstra nu, så att man har matta lampor tills det kommer lågenergilampor som är okej. Det allra tråkigaste är ju, som någon skrev i en debattnotis någonstans, att de matta kulörta lamporna försvinner. Där försvinner möjligheten att återskapa gammaldags dansbanemiljöer till 100 procent.

 2. Det känns ändå som ett otroligt litet problem jämfört med alla miljöproblem vi fightas med idag och när folk är ovilliga att dra sitt strå till stacken, hur ska vi kunna förändra ngt?

  Libby, hur viktigt är det för jordens överlevnad att kunna återskapa en gammaldags dansbanemiljö till 100%? Jag kanske missar din ironi här men det känns verkligen som det minsta problemet vi kanske står inför.

  Vi får nog försöka tänka lite mindre på oss själva och se vad vi kan göra för att förbättra möjligheten till att inte bränna ut våra resurser snabbare än nödvändigt.

 3. Jag sparar alla glödlampor jag får in, nya som begagnade.
  Sen kanske man får sälja lamporna utan glödlampor?

  • Jag är absolut för att man skall tänka på miljön, men är det inte lite hysteriskt att förbjuda just glödlampan? Det finns ju inget fullgott alternativ och det finns ju värre miljöbovar än så. Men det är väl för att man vill visa på handlingskraft. Vad som för mig framstår som mystiskt är att lågenergilamporna innehåller kvicksilver och man verkar inte riktigt ha tänkt på återvinningen av dessa. Många har inte ens en aning om att de innehåller kvicksilver. Hur skall man få alla att gå till återvinningen med dem?

   Jag måste erkänna att också jag hamstrar glödlampor. De ger så otroligt mycket vackrare sken! Det känns som många armaturer blir värdelösa med lågenergi- eller halogenlampor. Ulrika

 4. Just nu är det ett problem, men det finns både lågenergilampor med varmare ljus, likaså halogen, man måste dock kolla runt lite, det finns tester som visar vilka som är bra och dåliga i det hänseendet. Jag håller dock med om att koltrådslamporna blir svåra att ersätta, klara lampor med den den härlig glödeffekten…färgade lampor kommer inte bli något problem, om efterfrågan finns, garanterar jag att det kommer fram någon form av lågenergilampor med färgat hölje.

  Det nyaste är dock LED-lampor, man kan alltså köpa globlampor av samma typ som de som nu försvinner, men med massor av små LED-lampor i. För tillfället har man samma problem med kallt ljus som för lågenergilamporna, men enligt expertis är detta snart löst. Dessa lampor har en livslängd på 25-50 000 timmar, dvs ca 5 år. Idag är de dyra, men med massproduktion blir de snart rimliga priser. T.om. idag tjänar man på att byta till såna (finns med de vanligaste socklarna) trots att de kostar 200 kr/st…
  LED-lampor är det klart mest miljövänliga alternativet om man ser till energiförbrukning, innehåll av farliga ämnen mm, avsevärt bättre än vanliga lågenergilampor!

  • Du får gärna höra av dig om du hittar bra alternativ! Det är klart att det måste komma! Ulrika


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s