Berså

27Nov10

På Auktionshuset i Solna så ropar de ut över 60 delar i flera poster av Berså imorgon söndagen den 28 november. Utropspriserna är ganska modest satta. Det finns de som köper Berså på auktion och sedan ”slaktar” servisen för att sälja delarna styckevis på Tradera. För ordinära delar som koppar och fat etc blir styckepriset i genomsnitt ungefär 200 kr per del. En tekanna som på bilden blir naturligtvis mycket dyrare. Efterfrågan är stor i Sverige, inte minst sedan servisen visats flitigt i teve i olika sammanhang. Intresset har ökat i utlandet, framförallt i Japan där Stig Lindberg är ett mycket stort namn bland samlare och designintresserade.

Berså ritades av Stig Lindberg för Gustavsberg och såldes 1960-74. Mönstret med de frodiga, gröna bladen som klättrar över porslinet var nytt och spännande när det kom 1960 och det är det än i dag. Det blev en av Sig Lindbergs största och folkligaste framgångar. En nackdel är dock att dekoren var känslig för slitage, det är väldigt vanligt med små repor i det gröna mönstret efter diskmaskiner och bestick. Under 2005 tog Gustavsberg upp mönstret igen på kaffekoppar modell större.

Annons


2 Responses to “Berså”

  1. Hade inte ”alla” samlat Berså så hade vi definitivt gjort det, men priserna blir alltid på tok för höga. Tom för udda slitna delar.
    Härligt att se att det finns fler morgonpigga bloggvänner på en lördag 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s