Auktionsverket

05Mar11

Om man säger Auktionsverket här i Stockholm så tänker alla genast på Stockholms Auktionsverk. De har t.o.m. lyckats kapa åt sig webbadressen auktionsverket.se! Likaså om man säger stadsauktion så har alla Stockholms Auktionsverks stadsauktioner i åtanke. Det är en instutition helt enkelt, men det är kanske inte så konstigt när man läser historiken på deras hemsida;

Stockholms Auktionsverk etablerades 1674, vilket gör det till världens idag äldsta verksamma auktionsföretag. Grundaren var överståthållaren friherre Claes Rålamb. Bland kunder som passerat revy genom mer än tre sekler märks Karl XI som sålde jaktgevär för 900 daler silvermynt, Gustav III som inköpte Rembrandts Kökspigan och August Strindberg som köpte böcker. Fram till år 1993 ägdes Stockholms Auktionsverk av Stockholms stad, men är nu i privat ägo.

Auktionsverkets kvalitetsauktioner visas i flashiga lokaler centalt i Stockholm på Nybrogatan medan stadsauktionerna huserar i Frihamnen. Det är inte helt enkelt att ta sig dit. Förr låg även stadsauktionerna mitt inne i stan. Lokalerna i Frihamnen är antagligen gamla lagerlokaler för varor redo att skeppas ut. Det kunde varit häftigt men känns faktiskt  ganska sunkigt. Inte fräscht eller coolt alls. Och jag älskar ändå gamla industrimiljöer. Jag vet inte vad som gör att man får det intrycket, om det är för lågt till tak eller så. Det blir ju också ganska rörigt när man varje stadsauktion har ca 1500 utrop. Det blir ganska mycket grejer. Det hela blir faktiskt lite loppiskänsla utan att det är loppispriser. Utropen är minst på 1000 kr. Men det har alltid varit mycket folk på visningarna när jag har varit där. Att ha stadsauktion i gamla industri-/lagerlokaler är helt rätt idé, det gäller bara att få fram en fräsch och cool känsla också!

Jag fortsätter vara lite kritisk. Det är väldigt lite kul retrotrendiga saker på stadsauktionerna. Konstigt nog. Det borde både finnas ett stort utbud och stor efterfrågan i Stockholm. Istället är det mycket omgjorda och hemmålade möbler i vitt eller på senare tid i svart. Hur kul är det?!! 😦

Men de har en hel del guldkorn också och visst har jag och min man ropat in saker där. Nedan visas några snygga saker från kommande auktion 7-8 mars.

Fyra snygga stolar i teak (ser det ut som) som enligt uppgift är av Alfred Christensen, Slagelse Møbelvaerk, Danmark. Klädseln är dock ingen riktig höjdare men den byter man väl lätt ut själv 🙂 Utrop 4000 kr.

En 80-tals byrå! Snart har vi 80-tals möblerna här igen! Tro det eller ej! Just den här byrån var snygg men mycket var inte det! Höjden är 74 cm och bredd 120 cm. Utropet är 2000 kr.

En drygt 20 cm hög vas som iallafall ser kul ut på bild är av glas och signerad Kosta. Katalogen anger att den är sannolikt Vicke Lindstrand. Det är flammig dekor i rött och svart mot bruntonad fond. Utrop 1000 kr.

Det var allt för denna gång!

Annons


One Response to “Auktionsverket”

  1. 1 Hilda

    Håller med om att de har mycket trista möbler på stadsauktion. Men det är väl sånt som säljer!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s