Nätauktioner trissar upp priserna

07Mar11

Nätauktioner trissar upp priserna. Det var rubriken på en artikel i Svenska Dagbladet i kulturdelen om nätauktioner igår. Artikeln rörde bara auktionshusens nätauktioner och inte typ Tradera.

SvD menar att nätauktioner har blivit ett folknöje med färre fyndchanser och stigande priser som följd.  På Göteborgs Auktionsverk menar man att objekten snarast i större utsträckning nått sitt rätta värde. Konst och antikviteter har också uppmärksammats i inredningstidningar och det har helt enkelt blivit inne för de breda massorna på ett helt annat sätt än för bara några år sedan.

Jag skrev för några dagar sedan om Stockholms Auktionsverk. De känns ju lite mossiga på flera sätt och de funderar även de på att lansera någon form av nätauktion enligt SvD. Om jag vore säljare så skulle det kännas bättre att objekten låg ute med bild under en längre period samt att det var lätt att lägga sitt bud på nätet. På Bukowskis Market står det ju även vad det kostar att transportera varorna mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag tror att även Lauritz.com har uppgifter om transportkostnader.

Ett exempel på ett gammaldags auktionshus är Crafoord Auktioner i Lund. Där är saker och ting knapphändigt beskrivet och inget utropspris finns i katalogen. För något år sedan blev jag förtjust i en lampa och ringde för att kolla om de kunde skicka varor. Han i luren blev tveksam och sa att det är lite krångligt att skicka en vara som förväntas gå för 200 tkr. Jag la inget bud som ni förstår. Nu har jag faktiskt lagt bud och fått några Dominopjäser för över en vecka sedan på Crafoord. Jag försöker få någon uppgift om kostnaderna men de har inte tid med mig! Då kollade jag ändå att det var ok för dem att skicka varor innan la bud. Vi får se hur det går! Jag får inte mina fina vaser men de får heller inte betalt.

Jag kollade också idag med Göteborgs Auktionsverk som har realtidsuktioner. Jag ville bjuda på tre skålar från Rörstand och frågade vad det skulle kosta att skicka. De hänvisade till transportfirma, exempelvis Röde Orm. Jag ringde dit och transporten skulle kosta 700 kr. Det är väldigt dyrt om inte varan i sig kostar extremt mycket mer.

Nu när jag har kollat mer på Tradera inser jag ju att auktionshusens nätauktioner har långt kvar. På Tradera finns oftast flera bilder, en noggrann beskrivning av föremålet och av ev defekter och det finns uppgift om hur mycket det kostar att skicka. Man vet vad man betalar för och man får varan bekvämt hemskickad, oftast via posten eller Schenker. Kan det bli bättre?

Jag tror att auktionshusen måste fundera mer på hur varorna ska transporteras i framtiden för att hänga med. Förutom att beskriva föremålen bättre och ta bättre bilder. Och göra det lätt att lägga bud!

Eller vad har ni för erfarenheter av auktionshusens nätauktioner och Tradera?

Annons


2 Responses to “Nätauktioner trissar upp priserna”

  1. Jag har inte bjudit på auktionshusens auktioner på grund av de skrämmande/skrattretande höga fraktkostnaderna.
    Jag har handlat på Lauritz i Örebro då vi bodde ganska nära.

  2. 2 Sökaren

    Jag har handlat en hel del på Auktionshuset i Solna. De var bland de första (så vitt jag vet?) som började med flera bilder och bättre objektbeskrivningar. De större aktörerna har varit pinsamt långsamma med att förstå och möta marknaden på nätet, något som de uppenbarligen förlorar marknadsandelar på. Som säljare betalar man provision och avgifter för att en auktionsfirma ska sköta försäljningen så väl som möjligt. Om man tittar på de flesta verksamheterna så undrar man vad man egentligen betalar för. En gång i tiden kan jag tro att det på grund av att få tillgång till en särskild kundkrets, men i och med nätets intåg har den rollen suddats ut. Auktionsverkets stadsauktioner är ett ypperligt exempel på detta.

    Det är ett intressant ämne och egentligen förtjänar det mer uppmärksamhet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s