Pinnen vid Sergels Torg

06Apr11

Kristall, vertikal accent i glas och stål är formgiven av Edvin Öhrström. Den kallas även Pinnen eller Glasobelisken.  Öhrström vann tävlingen om utsmyckningen av Sergels torgs fontän (som var färdig redan 1967) med en 37,5 meter hög stålkonstruktion med 80 000 glasprismor från Lindshammars glasbruk. Juryns motivering var att dess proportionering till platsen är övertygande och den utgör en accentuerad axel för hela cityområdet.

Den 130 ton tunga glasobelisken invigdes 1974. Enligt Edvin Öhrströms ursprungliga intentioner skulle obelisken belysas inifrån. En sådan belysning installerades först 1993.  Men ljuste är ganska svagt tycker jag och den är konstant smutsig. Trots det har jag börjat gilla den!

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att ropa in en miniversion från 1988 på Göteborgs Auktionsverks realtidsauktion den 7 april. Den kommer förstås från Lindshammars glasbruk och är 40 cm hög. Utrop 500 kr men högsta bud just nu är 150 kr.

En chans att testa nya funktioner på bloggen. Ni har en vecka på er att delta i denna vetenskapliga undersökning. Sedan kommer resultatet!

Annons


One Response to “Pinnen vid Sergels Torg”

  1. 1 David

    Jag minns första gången jag såg pinnen var jag väldigt imponerade som en 5-åring i 1976!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s