Fotografi

22Aug11

Foto är trendigt har jag snappat upp 🙂 Det har jag tagit fasta på och hängt upp ett gammalt loppisfynd på landet. Det är ett ganska stort foto (yttermått 60×70 cm) och färglagt även om färgerna bleknat. Man funderar lite på hur det kommer sig att föräldrarna gjorde ett så stort foto av sitt barn. Jag tror inte att det var så vanligt då det begav sig.

Det roliga var att jag på denna kyrkloppis lyckades träffa en släkting till flickan på fotot. Hon sa att ”fotot föreställer Maggie Beckman, min mors syster, som skulle ha varit min moster”. Maggie dog vid 23 års ålder, just nyexaminerad sjuksköterska i Askersund/Skyllbergs bruk. Hon ville resa till Afrika som sjuksköterska. Hon dog i lunginflammation i sviterna av spanska sjukan.

Maggie var en mycket intelligent och vacker kvinna.  Hon levde mellan 1897 och 1921. Fotot är taget i Askersund strax efter år 1900.

Det känns nästan lite kusligt att veta så mycket om personen på fotot men det gör det än mer intressant. Maggie har verkligen stora mörka ögon och ser väldigt speciell ut. Man lägger märke till henne!

Jag frågade naturligtvis släktingen hur det kom sig att hon sålde fotot. Men hon sa att hon hade flera foton av sin mors syster och att detta inte var i så god form (glaset sprucket och fotot lite sönder).

Men jag gillar det!

Annons


6 Responses to “Fotografi”

  1. Ser ut att passa bra i ett mysigt kök (?)

  2. Intressant, att få veta historien bakom är ju ovärderligt!

  3. Jag ber att få gratulera till ett härligt fotografi. På den tiden var det modigt att åka till Afrika som läkare sjuksköterska. I vissa områden kom 25% aldrig hem igen.
    Inte på grund av att man valde att stanna kvar utan som offer för sjukdomar och umbäranden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s