Fynda 80-tal

25Jan12

Känner ni till Philippe Starck? Den franske inredningsdesignern som skapade en sådan hype kring sig själv att han framstod som rena popikonen på 80-talet. Innan dess hade formgivare hållit ganska låg profil. Men inte han, det var rena hysterin. Nu är han över 60 år men fortfarande verksam. Han har varit väldigt produktiv. Hans mest kända skapelser är nog citruspressen Juicy Salif för Alessi och stolen Costes som han ritade för Café Costes i Paris. Men det finns en uppsjö möbler till som ni säkert känner igen.

Tog en snabbsväng på Huvudsta-loppisen idag. Hittade en pall av nämnde designer för inga pengar alls. Den formgavs 1986 och tillverkas fortfarande av XO i Frankrike, som jag tror är Starcks egna bolag. Åtminstone har han starka intressen i det. Nypris är runt 500-lappen. Ingen dyrgrip således.

Pallen heter Bubu 1er och är i matt grafitgrå plast (mörkare än på bilden). Jag minns när den kom, då var jag jättesugen på att köpa den. Man ska ha klart för sig också att då var det inte så vanligt med saker i plast. Det exploderade sedan och plast blev jättepoppis. Särskilt i så starka färger som möjligt. Så här står om pallen på XO:s hemsida:

The most versatile of all stools, that does not take itself seriously,is now part of everyday´s vocabulary. A vase, a universal container, a laundry basket, an ice bucket, a small pedestal table, a stool even, a tooth crown… It´s up to you to invent the rest. One thing is certain, Bubu 1er is at the same time a monolithic sculpture and the royal emblem of  modernity.

Vackert va? Man blir nästan tårögd……Vad ska jag ha pallen till? Kanske i badrummet. Får se.

Lite mer slank ner i korgen. En lampa med lite ananaskänsla som jag ska ha som fönsterlampa innan jag hittar någon snyggare och så kompletterade jag våra Vereco-skålar. Gillar den fyrkantiga looken…


Nu är det dags att smaka på dottern Hildas hemgjorda hallonmacroner. Imponerad 🙂

Annons


2 Responses to “Fynda 80-tal”

  1. Vereco-skålarna är superfina! Gillar även den stooora modellen. Och färgen sedan! Verecos gröna färg gör mig så himla glad 🙂 Macronerna hade jag inte sagt nej till, de såg jättegoda ut!

  2. Tycker också jättemycket om Vereco-skålarna. Köpte likadana fast blåa häromdan! 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s