Analys av mjölkflaska i koppar (eller man har mycket tid över när det regnar…..)

10Jul12

Var på gårdsloppis härom dagen här i närheten av vårt landställe i Roslagen. Gården heter Västerkulla och vi känner ägarna. Köpte en mjölkflaska i koppar. Hur hopplöst ute är inte det!!! Känns mossigt och lite så där rysansvärt eftersom just denna modell var högsta inredningsmode på typ 70-talet. Koppar överhuvudtaget var högsta mode då kan man säga. Efter det ha kopparn aldrig återhämtat sig igen. Det blir helt enkelt ingen hype kring koppar fast det är många som försöker återlansera materialet. Men det kommer säkert. Var så lugna. Så här ser mitt inköp ut:

Eftersom locket och flaskan varit åtskilda har flaskan blivit mer hårt åtgången och därför ser inte lock och flaska lika ut. Därför var jag tvungen att putsa dem så att de fick samma färg.  Hur jobbigt som helst och man behöver nog putsa en gång till för att riktigt gnugga på alla fläckar. Någon som har något bra knep? Själv använde jag Brasso.

För att tidsbestämma den har jag använd boken Stora boken om antikt av Jane Fredlund från 1986.  Först får man lära sig att det finns två huvudmodeller, en som ser ut som min och en med lätt insvängd midja och bredare botten. Min modell är den äldre typen. Förresten så är den handhamrad vilket bl a syns på de laxade fogarna

Hankfästena var fram till ca 1800 hjärtformade , därefter gjordes de mer långsträckta.

Nitarna gjordes fram till ca 1870 av hantverkarna själva av hoprullad kopparplåt. Man ser ringar avteckna sig i nithuvudet. Senare användes maskingjorda nitar som var släta.  På min verkar de rullade. Så mjölkflaskan kan vara typ från 1800. Typ 200 år gammmal. Men det är en väldigt amatörmässig gissning……… 🙂

Här kommer några bilder ur boken av Jane Fredlund. Boken är från 1986 men jag misstänker att bilderna är återanvända från äldre upplagor. De är sååå 70-tal.

Nyputsade mjölkflaskor till granriset. Ett måste till jul på 70-talet. Hualigen. I boken finns också auktionspriser intressant nog:

Auktionspriserna är från 1984 och är från Stockholms Auktionsverks specialauktion på mässing och koppar!!! . Rivjärnet blev dyrast på 1350 kr. Mjölkflaskan kostade 900 kr. Den är i bättre skick än min och på 8 liter. Min är bara på 6 liter. Men ändå. 900 kr 1984 är nästan 2000 kr i dagens penningvärde! Där ser man att inte alla investeringar i antikviteter  är lönsamma!

Jag betalade 100 kr för min och det är kul att ha något med garanterat lokal förankring. Ska nog lägga en lapp i den om var den är ifrån (proviniensen) på riktigt gammalt mossigt vis.

Har även en gammal vattentunna i koppar som varit min mormors morföräldrars. Den är aldrig putsad. Det tycker jag absolut har sin charm! Man måste inte putsa koppar.

Annons


2 Responses to “Analys av mjölkflaska i koppar (eller man har mycket tid över när det regnar…..)”

  1. Jag tror också att kopparen blir modern igen, jag har sparat en stor kartong i källaren :),men kanske oputsat skick blir modernt?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s