Hej då mysbelysning

01Sep12

Har som värsta miljöbov varit och köpt GLÖDLAMPOR. Snart får man väl smyga runt på Plattan och köpa glödlampor av langare när abstinensen blir för stor 🙂 Idag är det slut med tillverkning och import i EU. Butikerna får visserligen sälja slut på sina lager men sen är det slut. På Lampinfo kan man läsa om den nya belysningen som ska ersätta glödlamporna. Där har de dock inte förklarat hur man ska uppnå samma trivsamma sken. En annan fördel med glödlamporna är att det finns en standard (form, fäste, ljusstyrka etc). Av de nya lågenergilamporna finns det hur många varianter som helst. Och sedan vet man ju inte om de funkar i all gammal loppisarmatur som man släpat hem genom åren!

Hur ser ni på saken? Har ni lyckats förlika er med lågenergialternativen?

Var igår på antikvariatet Antiqua på Kommendörsgatan 22 för att införskaffa boken Möbelråd från 1961, väldigt bra referenslitteratur rekommenderad av S:t Olofs blogg om retro och antikt. Antiqua säljer bara böcker om konst, arkitektur, design och konsthantverk. Inga fyndpriser således men mycket kul att botanisera i. En bok om hurhållsporslin från Arabia fick också följa med hem.

Antikvariatsinnehavaren gav mig dessutom en katalog över publikationer som handlar om 20th Century Furniture. Bra att ha! Katalogen finns på nätet också. Här.

Annons


12 Responses to “Hej då mysbelysning”

 1. Vi har brar kört lågenergi de senaste åren faktiskt. Har en ljuskrona i köket som det inte ser riktigt passande ut med de ”nya” lamporna. Men vad gör man? Det blir ju snart likadant för alla….

 2. Vi har köpt på oss en hel kartong glödlampor som tom är vita, inte den klara varianten som sålts fram till nu. I våra sputnik-lampor funkar inget annat än glödlampor! Alla andra har ju nån ful sockel eller text över hela lampan och det går ju inte när lampan sitter synligt! Jobbigt läge med lamporna!

 3. Lite meckigt är det allt så här i övergången och jag hamstrade faktiskt på mig ett gäng glödisar från ett dödsbo i veckan – men antar att vi kommer att vänja oss och kanske att de nya lamporna kommer att utvecklas också?

  Möbelråd är grym! 🙂 Har också ett ex.

 4. Anna, har du testat halogenlamporna från Ikea?
  Vi har dom i olika gamla armaturer här hemma och det funkar finfint. Dessutom funkar dom med dimmer också. Kalasbra! Och skenet är bra också tycker jag. Lite kallare än vanliga glödlampor kanske, men rättså nära ändå.

  Och så en fråga till LetaRetro: Måste jag ha WordPress för att kunna kommentera ”vanligt”? Jag försökte kommentera med mitt namn, mailadress och bloggadress ifyllda, men då kom jag till en ny sida som krävde WordPress-inloggning. Eftersom jag inte har WordPress blev jag tvungen att logga in med Facebook istället.

 5. Hm…har inte hamstrat lampor…

 6. Jag har testat ledlampor som passar i vanliga glödlampebehållare. Det blir finfint varmt ljus, precis som glödlampa. De är dyra, men håller ju jättelänge.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s