Snygg lampa av Agathon Léonard

23Mar09

img533Den här lampan/skulpturen föll jag för på Hallands Auktionsverks visning inför auktionen den 26 mars. Den är 44 cm hög och lampan sitter under sjalen som kvinnan kastar över huvudet. Jag fick för mig att den skulle bli otroligt fin när den är tänd! Hallands Auktionsverk sätter inte ut utropspriser. Jag trodde för att det var att de inte sålde speciellt värdefulla saker. Jag ringde till dem innan jag la bud för att kolla att de verkligen kunde skicka det man ropade in till andra delar av Sverige. Då fick jag klart för mig att det fanns ett utropspris och att det var 100 tkr och att det redan var uppnått! Det var lite mer än vad jag tänkt bjuda! Mystiskt att man inte sätter ut utropspriser. Det är ju ändå någon form av service! Han som svarade på Hallands Auktionsverk gratulerade mig i alla fall till min goda smak!

Skulpturen/lampan är en tung pjäs i förgylld brons av den franske art noveau skulptören Agathon Léonard (1841-1923). Han var visserligen född i Belgien men verkade i Frankrike. Skulpturen heter ”Danseuse à l’écharpe” (Dansös med halsduk eller sjal)och är gjuten av Susse Frères Paris. Modellen var ursprungligen den tolfte dansösen i en grupp av femton i en figurgrupp i biskvi (oglaserat porslin) som tillverkades av Sèvres 1897. En porslinsversion gjordes för Världsutställningen i Paris år 1900. I ljuset av succén med dessa figurer lätt Susse Frères göra en version i brons också.

Just en sådan här lampa, fast 60 cm hög, ropades ut av Christie´s i Paris i maj 2007. Den gick då för 32400 euro eller 44133 USD. Jag kan inte växelkursen i huvudet men vi talar i storleksordningen 300 tkr! Någonstans borde jag förstått att detta inte var något jag hade råd med. Men det är inte lätt med bara ett foto och en auktionskatalog utan utropspriser!

Nedan är några bilder på Léonards skulpturer. Dansöser var ett favoritmotiv men han gjorde annat också!

picture11agathon_lc3a9onard-danseusefoulardbiscuitsc3a8vres_musc3a9episcineroubaix183197dancing-figures-from-a-table-centrepiece-sevres-1900-posters1359px-agathon_lc3a9onard01

Annons


2 Responses to “Snygg lampa av Agathon Léonard”

  1. Yep, jag var också inne och tittade på lampan, men när man klickade på texten så kom faktiskt utropspriset upp på just den pjäsen! Det där är en sån grej som man ju hoppas att man lite i ”antikrundan”-stil skulle hitta någonstans någongång! Snacka om härlig formgivning.

  2. Utropet stod inte när jag kollade. De kanske la in det efter mitt telefonsamtal. Eller så har de fått en massa samtal om just en lampan och kanske ville förtydliga sig. Om jag vore säljare så skulle jag vilja ha mesta möjliga exponering och särskilt mot utlandet!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s