Pyro

22Okt09

pyro_1Servisen Pyro laserades 1929 av Gustavsbergs porslinsfabrik, med design av Wilhelm Kåge. Servisen var väldigt typisk för sin tid, en praktisk funktionell form med ett vackert utseende. Servisen blev en succé och dekoren som först var i brunt kom senare att kompletteras med en grön och en blå version och tillverkades ända fram till 1955. Totalt kom servisen att omfatta över 200 olika delar, alla märkta med ett modellnummer i botten och medtagna i en speciell priskurant. Detta, i kombination med att det finns så många olika delar till servisen, har gjort att Pyro övergått från att vara en vanlig bruksservis till att bli ett renodlat samlarområde.

Så står att läsa på Auktionskompaniets hemsida där man fått in en stor samling Pyroföremål. Det är 25 poster och auktionen avslutas 1 november.

1737184_1Visst är Pyro ett samlarområde men jag tror att priserna för Pyro var betydligt högre för 10-15 år sedan. Den 18 oktober såldes 16 delar Pyro på Auktionshuset i Solna för 1000 kr. Det är ju inte mycket! Strax över 40 kr per del.

På Auktionskompaniet är man mest stolt över att ha fått in ovanliga delar som salt & pepparkar (utrop 600 kr) och det extremt ovanliga (och oansenliga) brödstället (utrop 5000 kr).

Själv blev jag mest förtjust i frukostkopparna med fat (6 st) som ropas ut för 1200 kr.

IMG_0051_objectIMG_0087IMG_0034

Annons


3 Responses to “Pyro”

  1. Har aldrig gillat Pyro och förstår faktiskt varför den blivit ”omodern”…
    Men brödstället var ju helt UNDERBART!!!! Det vill jag ha *ler*
    Skulle även kunna tänka mig skärbrädan i blått eller grönt. Annars är det så att jag nog aldrig kommer köpa en endaste del i denna serie, fast man ska väl aldrig säga aldrig 😉 och smaken kan ju ändras…

  2. Jag sålde insatsen till fiskfatet för ett par veckor sedan. Det gick för drygt 2100 kronor.
    Dom udda delarna kostar pengar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s