Anna-Lisa Thomson

07Feb11

Det här är så mycket som en signerad oljemålning av Anna-Lisa Thomson (46×27 cm) med utropet 500 kr på Auktionshuset Gomér & Andersson den 8 februari. För mig är hon mest känd som keramiker men målningen är ju jättefin!

Anna-Lisa Thomson (1905-52) var förstås både målare och keramiker. Hon gick på Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) och började direkt efter skolan på S:t Eriks i Uppsala. Redan efter två år var hon fabrikens konstnärliga ledare. I mitten på 1930-talet kom hon till Upsala-Ekeby, där hon tillsammans med Sven Erik Skawonius och Vicke Lindstrand skulle förändra företagets keramiska inriktning. Thomsons och Skawonius prydnadsgods och porslin fick flera internationella utmärkelser, bl.a. i Paris 1937 och New York 1939.

Anna-Lisa Thomson var som sagt även målare och hennes verk var naivistiska, naturinspirerade och färgsprakande. Hon drabbades av bröstcancer och dog tidigt, redan vid 47 års ålder.

Nedan visas bilder på lite av hennes keramiska gods. Den mest kända, Paprika på första bilden, är från 1948 och tillverkades i en mängd olika former och storlekar fortfarande in på 1960-talet.

Annons


3 Responses to “Anna-Lisa Thomson”

  1. Vilka fina inlägg du skrivit om Mari Simmulson och Anna-Lisa Thomson. Och alltid lika härligt med alla fina bilder. 🙂
    En Paprika i golvvas-modell hade jag gärna haft hemma hos mig…

  2. Vilken läcker keramik!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s