Ravenna

16Jan13

Kollade igenom Stadsauktions katalog dvs Stockholms Auktionsverks stadsauktions katalog. Det är väldigt svårt att hitta något intressant där. De vänder sig helt enkelt inte till retrointresserade köpare. Det är en annan kundgrupp de vill åt, helt klart! Tycker dock inte att de lyckas skapa något spännande för nån. Man blir inte inspirerad. Dags för lite nytänk kanske……

Hittade iallafall en sak jag vill dela med mig av:

380166516

En skenbart enkel vas men inte så lätt att framställa som man kan tro. Den heter Rand och är från Orrefors. Formgivare är Sven Palmqvist och tekniken är Ravenna. Den är förstås signerad och numrerad. Vasen ropas ut för 8000 kr och högsta budet just nu är 3000 kr. Auktionen avslutas 21 januari.

Ravennaglaset utvecklades av Palmqvist för Orrefors 1948 efter en resa till Italien. Han blev fascinerad av de byzantinska mosaikerna, fönstren och mönstren som han såg i Ravenna. När han återvände till Orrefors så försökte han återskapa dessa mönster i glas. Ett färgat glaslager läggs på ett klart och motivet skapas genom att man blästrar bort det färgade glaset så att det klara glaset framträder. Krossat färgat glas eller pigment strös sedan på glaset innan allt förseglas med klarglas. Ravennapjäserna återupphettas sedan för att få sitt slutgiltiga utseende. På bilden nedan visas en typisk ravennaskål.

1ravval

Sven Palmqvist var den enda som arbetade i ravennatekniken på Orrefors. Alla pjäser är signerade och numrerade och kan bli exakt daterade. Se denna länk: Dating Orrefors Ravenna. Stadsauktionsvasen har exempelvis numret 2281 = år 1963. Palmqvist slutade göra Ravennaglas 1981 men Orrefors fortsatte produktionen till 1989.

Annons


No Responses Yet to “Ravenna”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s