”Nytt” Carl Larsson-verk på auktion

17Nov13

En Carl Larsson-akvarell ”Lisbeth och körsbärsblom” som har varit borta i mer än 100 år har återfunnits och ska säljas på Uppsalas Auktionskammares Klassiska auktion den 3-6 december.

276445Den amerikanske industrimannen Charles Deering köpte akvarellen 1899. Köpet förmedlades på något sätt av den gemensamma vännen och konstnären Anders Zorn. Tre år senare sålde Deering verket till affärsmannen Henry Clay Frick. Där slutade spåren efter konstverket. Och ingen – förutom ägarna själva – har vetat om den ens funnits kvar. När ägarna nu ville sälja så har man med hjälp av Carl Larssons kassabok och brevsamling kunnat fastställa att akvarellen är äkta. Annars är ju Carl Larssons konstnärskap väldigt väldokumenterat så det är lite ovanligt att det dyker upp något som ingen sett på 100 år. Akvarellen är i väldigt gott skick med välbehållna färger. Såg det med egna ögon när jag tittade på den live här i Stockholm i helgen. Den är dessutom en ganska stor för att vara Carl Larsson, ca 48×65 cm. Utrop är satt till 2-3 mkr.

(Källa: SvD och Uppsala auktionskammare)

I övrigt tycker jag avdelningen med moderna möbler och design på Uppsalas Klassiska inte är mycket att hurra för och visar därför inget därifrån. Förstås finns ett antal Muslingestolar av Philip Arctander och furumöbler av Axel Einar Hjorth (se mina tidigare inlägg om fenomenet här och här och här). Nu håller verkligen folk på och rensar förråd och gillestugor så det blir hysteriskt mycket av dessa ganska trista möbler.

276309 276978

Det roliga är att likadana möbler som på bilderna nyligen har sålts i 100 tkr-nivån. Ändå har Uppsala satt utrop till blygsamma 15-18 tkr för både fåtöljen och bordet. I bostadsmäklarbranschen finns dessa sk lockpriser, dvs man sätter ett lågt utgångspris för att få igång budgivningen och för att folk ska ryckas med och betala mer än de tänkt från början. Är detta månne ett fenomen i auktionsbranschen också? På Tradera är ju det bästa om man har en attraktiv vara att sätta ett utgångspris på 1 kr för att budgivningen ska bli så livlig som möjligt. Vet inte exakt hur Uppsala har tänkt här men det känns inte som om de hängt med i prisutvecklingen.

Annons


One Response to “”Nytt” Carl Larsson-verk på auktion”

  1. 1 nm

    Hej

    Skulle du kunna sälja skrivbordslampan Heron du har kort på?

    Tack


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s